nature-food-salt-sea-salt

Сол: Основна част от вашето здраве

СОЛ: ОСНОВНА ЧАСТ ОТ ВАШЕТО ЗДРАВЕ

Ще се изненадате колко много телата ни всъщност се нуждаят от сол. Важно е да я имаме в ежедневните си диети, както и по други причини, но все пак не трябвя да прекалявате с този малък елемент. Спортистите най-вече се нуждаят от голямо количество сол, тъй като когато тялото се поти обилно, губи най-много сол.

Какво е сол?

Солта е йонно съединение, което естествено се среща в природата. По цялото земно кълбо има изобилни количества сол, за да могат хората да я събират и използват. Можете да я намерите под земята, на повърхността на Земята и в моретата. Китай всъщност е най-големият производител на сол в света, както и Съединените щати.

Сол за диетична консумация

Има основна трапезна сол, която обикновено ще имате в дома си в комплект шейкър от сол и черен пипер. Можете дори да получите истинско гурме със сол като хималайска розова морска сол или пушена сол, която дълго време се изпарява над пушек от дървесни стърготини, за да се получи по-богат солен аромат, усилен от дима. Повечето експерти препоръчват средностатистическият възрастен да получава около 6 грама сол в диетата си на ден. Това се чете в милиграми. Така че количеството в милиграми, което не бива да прекалявате на ден, е 2400 милиграма. Ако останете под това ниво, ще ви помогне да запазите приема на сол там, където трябва да бъде. Ако надхвърляте това количество често, ще бъдете изложени на риск от кръвно налягане (хипертония) и други сърдечно-съдови проблеми. Въпреки че, ако вашият лекар препоръча да се подлагате на диета с ниско съдържание на сол, количеството сол, което те одобряват, ще варира според вашите специфични здравословни проблеми.

Балансираната диета ще осигури правилния прием на сол

Яденето на голямо разнообразие от храни в крайна сметка ще ви доведе до получаване на нужното количество сол в диетата ви. Естествената сол се среща в много плодове и зеленчуци. Въпреки че, когато се влага в преработени храни, това може да се окаже проблем с високо ниво на сол. Някои преработени храни и консерви от супа имат сериозно високи нива на натрий, така че е по-добре да потърсите сортове „ниска сол“ или направете супата домашна, за да можете да контролирате точното количество сол, което добавяте в рецептата. Много бързи храни съдържат изключително големи количества натрий, така че е важно да използвате  познати ресторанти и да ограничите консумацията на случайни лакомства, ако не искате твърде много сол в диетата си.

unnamed

Как солната терапия е антибактериална?

КАК СОЛНАТА ТЕРАПИЯ е АНТИБАКТЕРИАЛНА?

Натриевият хлорид не само се използва за най-различни неща, но е и мощно антибактериално вещество. Антибактериалният агент е този, който инхибира растежа и размножаването на бактериите. Въпреки че солта се използва от хиляди години, тя не става официално елемент от периодичната таблица до 1807 г. Хипократ, който се смята за баща на съвременната медицина, беше един от първите, които научиха за антибактериалната природа на солта. Натриевият хлорид се използва по-добре като микробен инхибитор, което означава, че предотвратява растежа на бактериите, тъй като намалява количеството налична вода. По този начин бактериите нямат шанс да растат и да процъфтяват толкова.

Използване на сол за ползи за орална грижа

Солта отдавна се използва като вода за уста за почистване на бактериите, присъстващи в устната кухина, което допринася за заболяване на венците и кариес. Можете също да гаргарите със силна комбинация от сол и вода, ако имате болки в гърлото, защото солта убива вирусни бактерии при контакт. Ако ще правите това, не забравяйте да смесите поне половин супена лъжица сол в топла вода, като внимавате да разтворите цялата сол, преди да гаргарите с нея. Болката и възпалението в областта на гърлото също ще бъдат намалени.

Почистване на рани с сол

Морската сол е естествен антисептик и противовъзпалително средство, което от хиляди години се използва при почистване на рани. Спомнете си израза „хвърляне на сол върху рана?“. Звучи болезнено, но може да помогне за изцелението, за да се освободи зоната по-бързо от инфекция.

Естествените средства за защита понякога са най-добрият избор за нашите органи

Всякакви естествено приготвени лекарства могат да помогнат на тялото, тъй като те няма да унищожат всички добри бактерии, които нашите тела произвеждат като антибиотици по лекарско предписание. Този стар уред за гаргара може да звучи като нещо, което баба ви би препоръчала заедно с паста за зъби сода за хляб и пиене на сок от моркови. Има смисъл обаче, ако вземете предвид антибактериалните свойства на солта.

Халотерапия като антибактериално лечение

Така че, ако обмисляте да се подложите на лечение с халотерапия или солна терапия, знайте, че солта, която ще използват в стаите, е медицинска каменна алписка сол под формата на  микрочастици, за да може солта да проникне в тялото ви. Солените частици могат да бъдат по-малки от 1 микрон, което е 1/1000 от милиметър. Докато вдишвате солта, тя ще премине през вашите синуси, в дихателната ви система, абсорбирайки токсичната влага, почиствайки и изчиствайки излишната слуз, освобождавайки се от вредните бактерии и намалявайки възпалението. Солта е не само антибактериална, но и антивирусна и противогъбична, така че има много ползи за почистване на самата сол. Стаите на Медисол са изключително стерилни и цялостното изживяване ще отвори дихателните ви пътища и ще засили имунната ви система.

0-02-05-e607e6797f5e535d56f4c284c5b72e89a1fb2520f5f20710ca20df84ab83d1bf_98847c40

Правилна ли е халотерапията ЗА Вас

ПРАВИЛНА ЛИ Е ХАЛОТЕРАПИЯТА ЗА ВАС

Солената терапия или халотерапията съществува от доста време. През вековете хората са научавали за това какво помещение от пречистен солен въздух може да помогне за тяхното здраве и благополучие. Медисол е Център за здраве и красота, който предлага това много полезно лечение. При определяне дали това лечение е подходящо за вас, има няколко въпроса, които можете да си зададете. Първо страдате ли от алергии, астма или дихателни проблеми? Трудно ли се справяте със стреса? И накрая, ако просто искате да дишате по-лесно, изчиствайте кожни проблеми като екзема, да повшите максимално имунната си система за да не позволявате да ви поразяват каквито и да било бацили и да имате цялостно по-добро качество на живот, тогава сте идеалният кандидат за солна терапия.

За да сте сигурни, че нямате резерви относно опита със солна терапия, първата сесия е наш подарък за вас. Да, много малко неща в живота са безплатни, но ние сме щастливи да ви предложим това без задължение за допълнителни лечения. Честно казано, ние сме толкова уверени в ползите, които тази важна терапия ще ви донесе, знаем, че ще се върнете за многократни услуги. Ще се изумите как това естествено ще облекчи най-различни симптоми. Повечето хора с хронични състояния, които се нуждаят от специално облекчение, вероятно ще се възползват най-много от поне две планирани процедури на седмица. Въпреки че много хора съобщават за облекчение дори само след една сесия. Така зависи от вас и как се чувствате, за да разберете какъв е правилният курс на лечение. Нашият висококвалифициран персонал желае да ви напътства по пътя към уелнес базирана солна терапия.

Ето само някои от предимствата, които можете да търсите напред

 1. По-добра функция на белите дробове;

 2. Изчистване на полените, замърсителите и токсините от всички дихателни пътища;

 3. Подобрение на кожните състояния като дерматит, акне, екзема и псориазис;

 4. Намаляване симптомите на алергии, астма и респираторни проблеми;

 5. Изчистване на носните проходи;

 6. Намаляване възпалението на бронхите;

 7. Облекчаване на стреса и естествено успокояване за тялото и ума;

 8. Увеличаване на имунната система и естествените защитни сили на организла, така че е по-малко вероятно да се разболеете от настинки или грип;

 9. Подобряване на спортната ефективност, като издръжливостта се запазва по-дълго;

 10. Намаляване на хъркането;

 11. Наларяване на артритните болки.

Ако имате едно от следните заболявания: респираторни, алергии, астма, артрит или кожни проблеми, можете да се обърнете към някой, който споделя вашите притеснения и е подобрен чрез седмични лечения със солна терапия в Солни стаи Медисол. След това, ще искате да споделите новините с приятелите и семейството си, за да могат и те да изпробват този невероятен курс на уелнес терапия. Децата, които имат астма в ранна детска възраст, също могат да се възползват от това лечение с халотерапия. Никога не сте твърде млади, за да получите облекчение от симптомите си и да имате по-добро качество на живот.

7

Dr. Chervinskaya за солната терапия

Dr. Chervinskaya ЗА СОЛНАТА ТЕРАПИЯ

Един от най-големите привърженици на халотерапията или солната терапия е д-р Алина Червинская. Тя е ръководител на Научно-клиничния център по превантивна и рехабилитационна пулмология на клиничната болница „Соколов“ в Санкт Петербург, Русия. Тази уважавана специалистка, която е получила докторска степен от Ленинградския медицински институт, изследва тази важна област на работа през последните двадесет години. Специалността й е белодробна и респираторна терапия. Проектирането на специфични контролирани среди на халотерапията донесе много облекчение на нейните пациенти, които страдат от всякакви заболявания като астма, алергии и дори ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

Режещият ръб на нейното поле

Този невероятен лекар през последните тридесет години, откакто завърши медицинско училище, е на върха на технологиите в своята област и реши, че специалността й трябва да бъде пулмология. Работата, която е свършила в рехабилитационните центрове променя живота на редица нейни пациенти. Хората гледат на нея като на авторитет относно лечението със солна терапия.

Д-р Червинская вярва, че дългосрочното излагане на микроклимат на сол в околната среда на човек може да лекува много различни дихателни заболявания. Освен това контролираният тип халотерапия, който прилага, използва елемент от сух натриев хлорид в аерозолна форма, така че частиците да са достатъчно малки, за да могат да бъдат абсорбирани напълно в белите дробове, и могат да се прилагат различни дози, за да отговарят на различните терапевтични нужди на хората. Тя е доказала, че 86-96% от нейните пациенти са се възползвали от тази терапия, за да имат много по-добро качество на живот.

Педиатричните пациенти имат специално място в нейната работа

Това дори я е накарало да лекува педиатрични пациенти с тази терапия, от които 75-85% са отговорили положително. Децата с хроничен бронхит се подпомагат особено от тази вековна технология, която се прави нова по методите на д-р Червинская.

Пушачите се възползват от нейните констатации в групи

Помощта на хората, които пушат, също е била важна част от проучванията на този талантлив лекар. Пушачите съставляват голяма част от хората с бронхопулмонални проблеми. С подлагането на лечението с халотерапия белодробното им функциониране значително се подобрява. Само две седмични лечения правят всичко различно в света при лечение на проблеми като ХОББ или алергичен ринит.

Споделянето на знанията за изследванията е ключово

Като напреднал пионер в областта на халотерапевтичните практики, д-р Червинская е публикувана в много важни медицински списания и научни публикации, които разказват за нейните открития в научните изследвания. На научната конференция в Санкт Петербург през 2013 г. лекарят говори подробно за работата си в областта на здравето на белите дробове, конкретно свързана с напредъка й в халотерапията чрез методология на прилагане на аерозол. Докладът, който тя представи, документира група работници в индустриално предприятие, които проявяват белодробни проблеми с високи респираторни рискови фактори и какво е направила, за да им помогне. Тя твърдо вярва, че нелекарственият метод на халотерапията е абсолютно най-доброто лечение, което е на разположение, за да помогне за подобряване на цялостното здраве на белите дробове.

medisol-solni-stai-sl1

Какво е халотерапия?

КАКВО Е ХАЛОТЕРАПИЯ?

Халотерапията е лечение на база сух солен аерозол, което може да облекчи редица състояния. Ако страдате от астма, алергии, респираторни проблеми и дори ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест), може да сте подходящият кандидат за лечение със сол. Халотерапията идва от гръцката дума „халос“, която означава „сол“. Всички различни видове обработка на сол се използват по целия свят от векове. Солта в много форми естествено се произвежда в пещери или от морето. Използването му, когато е открито преди хиляди години, помага на хората да дишат по-добре, да изграждат имунната си система и пречистват организма доста добре за дълго време. Това е тестваната във времето стойност на този тип терапия, която може да подобри качеството на живот на много хора.

Медицински пионер

Един от първите хора, предоставили солна терапия на хората, е Феликс Бочковски, полски лекар през 1843 г., който осъзнал, че работниците на солната мина имат превъзходни дихателни системи и нямат същия вид белодробни заболявания като другите миньори. Много от балнеолозите създават своите лечения въз основа на неговите открития. Той също успя да внесе тази форма на „Спелеотерапия“ в болнична обстановка за лечение на множество заболявания.

След това са разработени халогенератори за създаване на среда със суха сол на закрито в малка стая. Когато вдишвате соления въздух, той пътува дълбоко в белите дробове, за да отвори въздушните торбички, облицоващи белодробните стени. Възпалението значително намалява, когато този вид солен въздух се приема редовно.

Сол във въздуха

Тъй като солените пещери бяха първите места, които се откриха, помогнаха на хората, страдащи от дихателни проблеми, да дишат по-добре, това е чудесно решение да се пренесе в медицинската област. Естественият натриев хлорид, който прониква във въздуха, намалява възпалението във въздушните канали. Пещерите са открити в Полша, Русия, Румъния, Австрия и Украйна. Това са само няколко от страните, които имат тези естествени забележителности. Ето защо Европа беше начело на халотерапията като медицинско лечение, както и на руснаците по-специално в края на 80-те, защото те бяха пионери, използвайки сол за лечение на дихателни проблеми в клинични условия. Плюс това, руският министър на общественото здраве одобри халотерапията през 1990 г. като валидно медицинско лечение, което даде тона на доверие в помещенията със суха сол.

Кабинетите за лечение бяха проектирани да имитират солните пещери. Тъй като все повече и повече хора откриват предимствата му, лечението се разпространява по целия свят.

Lorem ipsum dolor sit…

Солните мини – три в едно: добив, лечебници и туристически хит

Солните мини – три в едно: добив, лечебници и туристически хит

Публикувано: Понеделник, Юни 25 2018, Източник:  sanusetsalvus.com

В тях въздухът е здравословен като морския.

Лечението с каменна сол (халотерапия) датира от хилядолетия. Днес освен за добив, части от солните мини се ползват и като лечебници. Да слезнеш в тях е все едно слизаш в центъра на земята, а това ги прави атракция.

Старите солни мини работят и като санаториуми и се използва за подпомагане лечението на редица белодробни заболявания чрез вдишане на солени пари. Вътре въздухът е като морския.

Археолозите са открили следи от използването на каменната сол от хората, живели преди 6500 години на територията на днешна Австрия, в околностите на Залцбург, (в превод “соленият град”).

Бумът с лечението в солни пещери започва през 19-и век, когато  полският лекар Феликс Бочковски забелязал, че миньорите от солните мини край Краков не боледуват от астма и през 1826 г. въвежда лечението на кожни болести със солен разтвор. Така се слага началото на днешната халотерапия.

Ето и някои от най-популярните солни мини в Европа:

 1. Солни мини, Халщат,Австрия

Халщат е хилядолетно старо селище на културата в курортния регион Залцкамергут в Австрия, което лежи на брега на едноименното езеро. Името на района означава солени камери и се свързва с добива на планинска сол.

Градчето е световноизвестно и едно от нещата с които се слави са  естествените залежи на сол. Солните мини в Халщат са сред най-старите в света.

Изследователи определят, че още преди 7 хил. години хората тук са се занимавали с добив на сол. Посещението в тях е наистина уникално, те са отворени за посещение обаче само от май до октомври и си струва пътешествието до тях дори при лошо време.

Солните тунели са 60 км, а за туристи са отворени една трета от тях.

 1. Солна мина „Величка”- Краков, Полша

Тук добиват сол още от 13-и век. Общата дължина на прокопаните тунели е 300 км, а най-популярният туристически маршрут е 2.5 км, т.е едва 1 на сто от подземния град. Най-ниската точка от разходката в недрата на земята е на 135 метра.

Концентрацията на сол в каменните късове е 95 на сто. Водата на езерото представлява наситен разтвор на натриев хлорид и ако паднете в него, няма как да потънете, подобно на водата в Мъртво море. Наред със солнитe фигури, ослепителни полюлеи, красивият подземен свят на мина „Величка“ е изпъстрен с католически капели и статуи.

Тук се намира най-голямата подземна капела в света, посветена на унгарската принцеса Кинга, която според легендата е донесла каменната сол като зестра на полския народ през 13-и век. Капелата е действаща, в нея се правя сватби и кръщенета и всичко в нея – от стъпалата до полюлеите са направени от сол.

 1. Солна мина „Салина” в Турда, Румъния

Посещението на съоръжението включва три мини – мината „Терезия” достига най-дълбоко, на 120 метра под земята. Мината „Антон” е на 108 метра, а мината „Рудолф” – на 42 метра.

 1. Солна мина „Униреа”, Сланик, Румъния

Своеобразните художествени галерии, отворени за посетители, са на 210 метра под земята, около 50 м високи и 20 м широки, с най-причудливи форми. Постоянна температура в мините е 13 градуса, а влажността на въздуха – 60 на сто.

Посетителите могат да се полюбуват на изработени от сол скулптори на Дечебал, Буребиста, император Траян, Михай Витязул-Храбрия, известният румънски поет Михай Еминеску и други.

Старата солна мина е превърната в санаториум и се използва за лечение на белодробни заболявания в солен микроклимат.

Град Сланик е на 100 км от Букурещ.

Навсякъде имате възможност да си купите трапезна сол, соли за баня, козметика и много сувенири, изработени от сол.

 1. Солни стаи- България

Халотерапията в България също не е непозната, а интересът към нея отново се възражда. Сега е модерно да се разкриват солни стаи,  които са облицовани с морска сол.

Халотерапията подпомага  отхрачването на секретите и работата на дихателната система. Препоръчва се особено при астма, бронхит, тонзилит, ларингит,  фарингит, синузит и др. Солта оказва антибактериално  и противовъзпалително въздействие още на кожата , освен това подпомага имунната и нервната система.