ВЪЗСТАНОВЯВАЩА ПРОЦЕДУРАПродължителност: 30 мин., Цена: 50.00 лв.

Кажи „СТОП! на болката“ с възстановяваща процедура от „Медисол“!
Ултразвуковата терапия е приложима при много травми и заболявания, поради широкия си спектър от показания, безвредност и добра степен на поносимост.

Терапевтичното използване на ултразвук за борба с болката и стимулиране на възстановителния процес е широко използван метод във физикалната медицина.

Какво е ултразвукова терапия и на какъв принцип действа?

Ултразвукът представлява звукови механични вълни с честота над 20KHz, които са над границата на чуваемост на човешкото ухо. За терапевтични цели се използва ултразвук в диапазона 800 до 3000KHz, като вълните с по-ниска честота проникват в по-голяма дълбочина в тъканите, а тези с по-висока, на по-малка. Разпространението на ултразвука в човешкия организъм е много сложно, поради нееднородността на неговата акустична плътност, като най-много ултразвукова енергия поглъщат нервите, мускулите и костите, а най-малко мастната тъкан и тъканите, съдържащи инфилтрат. Ефектите на ултразвуковата терапия са свързани с въздействието при преминаването на вълните през тъканите и поглъщането на механичната енергия. При преминаването на ултразвуковите вълни се получават вихрови движения в цитоплазмата на клетките и се активира междуклетъчната обмяна на веществата, което представлява своеобразен микромасаж на тъканите. Също така вследствие на ултразвука в тъканите се образуват малки мехурчета (т. нар. кавитационни мехурчета), които водят до различни физикохимични явления. Ефектите от поглъщането на механичната енергия от тъканите са свързани главно със загряването им, т. нар. термичен ефект, който при терапевтични дозировки на ултразвука е свързан с повишаване обмяната на веществата, нервната проводимост и понижаване на тонуса на спастична мускулатура. Този термичен ефект е свързан с локалното повишаване на температурата на тъканите в малък градусов диапазон и при самата процедура не се усеща топлина.

При провеждане на процедурата се използва фонофореза (ултрафонофореза), която представлява въвеждането на специален гел, съдържащ стабилизирана поморийска луга и букет от билки в организма, посредством ултразвук. При този метод ултразвукът действа като катализатор, ускоряващ резорбцията на гела, като по този начин се съчетава ултразвуковата терапия с нетрадиционно лечение, като гелът се използва и за контактна среда на ултразвука.

Какви са терапевтичните ефекти от процедурата?

Терапевтичните ефекти от ултразвуковата терапия са свързани с ефектите от въздействието на ултразвуковите вълни върху тъканите и се изразяват в обезболяващо, противовъзпалително, спазмолитично, стимулиращо регенерацията, подобряващо микроциркулацията и обмяната на веществата действие.

Основните положителни ефекти от ултразвука при лечение на травми и заболявания са: ускоряване на оздравителния процес, вследствие увеличаване на притока на кръв; намаляване на болката, вследствие на намаляване на отока; омекотяването на сухожилията и релаксацията на мускулите, вследствие на микромасажа.

При какви заболявания може да се използва процедурата?

Терапията има много широк спектър от показания и може да се използва при повечето спортни травми и заболявания като: тендинози, тендинити, бурсити, инсерционити, заболявания като „тенис лакът“, периартрит на раменна става, тендинит на ахилесовото сухожилие; мускулно ставно засягане; дископатии, дискова херния, ишиас; гръбначни деформации; артрози и дегенеративни заболявания на ставите като гонартроза, коксартроза; травми като контузии, навяхвания, преразтежения, луксации, хематоми; при мускулни болки и спазми; неврологични заболявания, като невралгии, неврити, плексити, радикулити; следоперативни състояния, с цел по-бързо възстановяване; заличаване на спукани капиляри; процедурата има благотворно въздействие и при артрити, коксартроза, гонартроза и др.

Терапията съчетава най-новите иновации и се прилага чрез директно проникване в проблемната зона, посредством силна звукова вълна от 40KHZ . Солни стаи „Медисол“ разполагат с висококачествен и съвременен апарат, което гарантира отличното качество на услугата. При тази методика се процедира в 2 две части, като при първата се почиства кожата на проблемното място със скраб, съдържащ екстракт от поморийска луга, а във втората се поставя върху кожата гел, съдържащ екстракт от поморийска луга и букет от билки, и чрез въртеливи движения, се вкарва дълбоко в мястото на проблема. Процедурите са строго индивидуални и зависят от сложността на проблема, но обикновено са 30 минути, а курсът на лечение е от 10 до 14 процедури. По време на процедурата пациентът няма усещания от въздействието на апарата.

Кога не може да се прилага процедурата?

Въпреки много добрата си поносимост, понякога терапията може да доведе до нежелани реакции и приложението ѝ е свързано с някои общи противопоказания:

 • Злокачествени заболявания
 • Остри инфекции
 • Склонност към кръвоизливи
 • Венозна тромбоза
 • Съмнение за костни фрактури

Може да избирате от следните зони:

 • Гръб
 • Ръце
 • Крака предна част, вкл. пръсти
 • Крака задна част, вкл. стъпало

Пишете ни!

)
  is typing...

  Попълнете полетата, за да се свържем с Вас.

  Изпрати съобщение Откажи